Vykvete?

"Rostoucí papír vykvete lidem, kteří mají zelené prsty."

Na jaře jsme potěšili předplatitele Pravého domácího časopisu a v květnovém čísle měli od nás pozdrav na rostoucím papíru. Doufali jsme, že následně potěší i včely a čmeláky, protože pozdrav byl plný semínek divokých květin, které tito mrňousové milují. 

Jací jsou čtenáři pěstitelé?
Redakce časopisu otevřela debatu na svém Facebooku:

Je na čase položit si otázku... Vyklubala se vám kvítka z rostoucího papíru? U nás zatím bohužel nic. Byl jste někdo úspěšnější pěstitel/ka?

Poté se strhla lavina komentářů. Úspěšní pěstitelé posílali fotky rostlinek, které krásně rostou. Někdo jich měl spoustu, jinému se uchytila sem tam nějaká.
Někteří zapomněli zasadit a těší se na příští rok. A pár lidem semínka nevzešla. Bohužel i to se někdy stane.

Co my na to?

Máme velkou radost, že vidíme výsledky, když hodně lidí rostoucí papír zasadí. Z kvítků se radujeme společně a je nám líto, že někdo zůstal bez úrody. Rozhodně děkujeme za tyto informace, jsou pro nás velmi důležité.

Rostoucí papír vždy testujeme sami v naší testovací zahradě. Porovnáváme klíčivost samotných semínek a pak semínek v papíru. Podle výsledků volíme i druhy semínek, která do papíru dáváme. Občas si otestujeme i zasazení potištěného papíru. Samozřejmě, čím větší rostoucí papír zasadíte, tím sázíte více semínek a máte větší naději, že se jich více chytí.

Semena vyžadují pro růst dobré podmínky a trochu pomoci od matky přírody. Potřeba jsou i zelené prsty. Říkáte to také tak? Naše babička tak označovala všechny zahradníky, kterým vyrostla snad i motyka, když ji zapomněli v záhonku. „Ten má zelené prsty.“ 

Na této stránce najdete podrobné rady Jak papír roste. Bohužel letošní divoké počasí může klíčení semen ztížit. Přívalové deště, chlad a pak zase vedro vůbec nepomáhají. V případě, že někdy máme více indicií o problémech s klíčením, znovu semínka zkoušíme a případně postup vylepšujeme.

`