Novinka pro milovníky koček

Nabídku semínek jsme čerstvě rozšířili o šantu kočičí.

Určitě tuto pěknou kytku znáte z procházek po městě, často zkrášluje parky nebo ulice. Květe téměř celé léto drobnými lehce modrými až fialovými kvítky. Na pěstováí je zcela nenáročná a uděláte jí radost slunným stanovištěm s vápenitou, písčitou, ale i kamenitou půdou. Pozor, nemá ráda zamokřenou půdu.

Kočičí droga
Šanta vás svým půvabem určitě potěší, ale koho naprosto nadchne, budou kočky. Tato bylina je totiž pro kočkovité šelmy opojná. Může za to látka zvaná nepelakton, která se uvolňuje z rostliny do vzduchu a působí na ně jako opium. Kočky vůně šanty fascinuje a jakmile ji ucítí, otírají se čumákem i celým tělem. Doslova se v této vůni s rozkoší válejí. Pravda, neplatí to u každé číči, ale asi u dvou třetin kočičí populace. Záleží prý na genetické dispozici každého jedince. Ale nebojte, šanta zvířata pouze naladí, nijak jim neublíží a nevyvolává závislost. Naopak, při častém kontaktu kočce zevšední. 

Pomáhá i lidem
Utrhněte si kvetoucí nať a uvařte si z ní čaj. Uleví vám od nervozity, stresu, či napětí. Nemůžete spát nebo spíte jako na vodě? Vypijte jeden šálek čaje z šanty večer a budete spát jako dudek, ať zůstaneme ve zvířecí říši. :)

`

Sdílet

facebook linked-in

Vytvořte si svou tiskovinu

Navrhněte si visuál na rostoucí papír nebo ho pro vás vytvoříme.

Vytvořte si svou tiskovinu